вівторок, 15 грудня 2020 р.

Алгоритми опрацювання табличних величин

У магазині обслужили за день N (N 200) покупців, кожен із яких витратив на покупки не більше за K (K 500) гривень. Визначити денний прибуток магазину і середню суму споживчого чека. Знайти кількість покупців, які витратили на покупки суму, більшу за середній чек за день.

1) Створіть новий проект. Змініть значення властивості Captіon форми, розмістіть на формі компоненти і налаштуйте їхні властивості згідно з рисунком. Текстове поле Edit1 призначене для введення кількості покупців; поле Memo1 — для виведення значень елементів масиву; список ListBox1 — для виведення результатів обчислень.


Опишіть змінні, необхідні для розв’язування задачі, як глобальні, тому що областю видимості для них є процедури обробки події обох кнопок:

var Form1: TForm1;

Mas: array[1..200] of Integer; sr: Real; N: Integer;

3) Властивості ScrollBars елемента керування Memo1 задайте значення ssAutoHorizontal. Створіть процедуру обробки події для кнопки Заповнити масив.

var i: Integer;

begin

N := StrToInt(Edit1.Text);

Randomize; Memo1.Clear;

For i := 1 to N do begin

Mas[i] := 1 + Random(500);

Memo1.Lines.Add(IntToStr(Mas[i]));

end;

end;

4) Створіть процедуру обробки події для кнопки Обчислити денний прибуток. Результати обчислення виведіть у поле списку ListBox1.

var i, sum: Integer;

begin

sum := 0;

For i := 1 to N do sum := sum + Mas[i];

ListBox1.Items.Add(ꞋДенний прибуток: Ꞌ + IntToStr(sum) + Ꞌ грн.Ꞌ);

sr := sum/N;

ListBox1.Items.Add(ꞋСeреднiй чек: Ꞌ + FormatFloat(Ꞌ0.##Ꞌ,sr) + Ꞌ грн.Ꞌ);

end;

5) Створіть процедуру обробки події для кнопки Знайти кількість чеків. Запишіть оператори для знаходження кількості елементів масиву, значення яких більші за середнє значення. Результати обчислень виведіть у поле списку ListBox1.

6) Перевірте роботу програми. Збережіть проект у папці Вправа 34.

Немає коментарів:

Дописати коментар