понеділок, 23 листопада 2020 р.

Створення бази даних та таблиць

Тест на перевірку теми Створення БД https://forms.gle/da3Rf2UDtHBa8CUi8

Таблиці - головний об’єкт бази даних, усі дані в реляційній БД зберігаються в таблицях. Усі інші об’єкти БД - допоміжні й призначені для автоматизації різноманітних операцій з даними.


Наведена таблиця є об’єктом бази даних Відеопрокат. У ній зберігаються дані про фільми, які пропонуються для перегляду. 

Запити  компонент, що зустрічається майже в будь-якій реляційній базі даних. Призначені для автоматизації пошуку даних за різноманітними критеріями, а також додавання, оновлення й видалення даних.


Наведений запит бази даних Відеопрокат дозволяє знайти прізвища клієнтів, які переглядали створені у Франції фільми, де знімались актори чоловічої статі, а також назви цих фільмів.


Форми  діалогові вікна, за допомогою яких користувач може вводити дані в таблиці. Підвищують зручність додавання даних.


Форма Фільми бази даних Відеопрокат дозволяє зручно переглядати та вводити інформацію про фільми та акторів, які у них знімались.


Звіти - макети аркушів паперу, на яких відображаються дані з таблиць і запитів у спосіб, визначений розробником БД. Підвищують гнучкість відображення даних.


Звіт Квитанції бази даних Відеопрокат дозволяє у зручному вигляді відображати квитанції та друкувати їх.

Сутність-зв’язок

Найперше завдання, що його розробник БД, має виконати в системі керування базами даних, - це створення бази даних та проектування її схеми у відповідності з моделлю «сутність-зв’язок». 


Кожній сутності з цієї моделі має відповідати таблиця в базі даних.

Атрибутам сутності відповідають стовпці таблиці, які називають також полями, а інформацію про кожен об’єкт сутності записують в окремому рядку таблиці, який в реляційних БД називають записом

Таким чином, в окремій клітинці таблиці міститься інформація про значення одного параметра одного об’єкта.

У MS Access існує 10 стандартних типів даних, що характеризують дані, які можуть зберігатись у полі.



Текстовий/Текст: текстові дані, комбінація тексту і цифр, числа, які не вимагають розрахунків (довжиною до 255 знаків).

Поле МЕМО/Примітка: текст довжиною до 65536 знаків.

Числовий/Число: числові дані, над якими проводяться розрахунки.

Дата/час: значення дати і часу.

Грошовий: фінансові та грошові дані.

Лічильник/Автонумерація: цілі числа, які автоматично вводитиме СКБД під час створення нових записів, нумеруючи їх послідовними значеннями 1, 2, 3, … . Поля-лічильники, як правило, є ключовими.

Логічний/ Так-Ні: може містити одне із двох значень (ІСТИНА або  ХИБНІСТЬ), що відображуються в таблиці у вигляді встановленого або знятого прапорця.

Поле об’єкта OLE: зберігання об’єктів найрізноманітніших типів: зображень, аудіо- та відеозаписів, форматованого тексту.

Гіперпосилання: зберігання адрес гіперпосилань.

Майстер підстановок дозволяє вибрати значення з іншої таблиці чи списку значень.


Властивості поля відображаються у нижній частині вікна конструктора таблиці. Для полів різних типів можна задати різні набори властивостей.

Для текстового поля розмір визначає кількість символів, які можна ввести у поле. Для числового поля - це тип чисел (цілі, дробові тощо).

Маска вводу дозволяє визначити загальний вигляд даних поля, наприклад дати або телефонних номерів згідно з правилами певної країни або регіону.

Умова на значення (Правило перевірки) дозволяє задати деякі обмеження на значення, що вводяться у поле (наприклад, оцінка учня має бути в межах від 1 до 12, а дата закінчення школи - більша за дату вступу до неї). При порушенні цього правила буде виведено повідомлення, вказане у відповідній властивості.

Для всіх полів, окрім лічильника, можна вказати обов’язковість введення даних у поле. 

Надалі нам буде потрібна властивість Індексовано - вона визначає дозвіл чи заборону на дублювання значень у цьому полі.

(Матеріал з сайту О.Пасічник https://dystosvita.gnomio.com/course/view.php?id=47)

Немає коментарів:

Дописати коментар